15 milyar dolarlık anlaşma sağlandı: Yerel para birimleri kullanılacak
Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Mısır’ın başkenti Kahire’de temasları kapsamında Mısır Başbakanı Mustafa Medbuli ile basına kapalı görüşme gerçekleştirdi.
Bu toplantıyı sosyal medya hesabından paylaşan Bolat, iki ülke arasındaki ticari ve ekonomik bağlantıları ele aldıkları bir toplantı yaptıklarını belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı:
“Mısır tarafının, bölgelerinde sanayi ve üretimin en değerli güçleri arasında yer alan Mısır ile Türkiye arasında yeni işbirliği alanlarının geliştirilmesi yönündeki kararlılığını en üst düzeyde ifade ettiği toplantıda, çalıştığımızı bir kez daha teyit ettik. İki ülke devlet liderlerinin verdiği destek ve “İş insanlarımızın güçlü iradesi ve kararlı çalışması, ekonomik ve ticari bağlarımızın önümüzdeki dönemde daha da ileriye taşınabileceğinin göstergesidir. “
“İŞBİRLİĞİ KARTOPUYLA BÜYÜYOR”
Toplantının ardından Bolat, Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Ahmet Samir Saleh ile Mısır Uluslararası İmalat Kongresi ve Fuarı kapsamında düzenlenen Türkiye-Mısır Ticaret Heyeti ve İkili İş Görüşmeleri Açılış Programına katıldı.
Bolat, burada yaptığı konuşmada, iki ülke arasında ekonomik, ticari ve yatırım ilişkileri açısından gidilecek çok yol olduğunu ifade etti. “İki ülkenin ticaret bakanları olarak karşılıklı ziyaretle başlattığımız diyalog ve işbirliği süreci, 10 yılın ardından kartopu gibi büyüyor. İki ülkenin ticaret, yatırım ve ekonomik çıkarlarda daha fazla bütünleşmesinin önü açılıyor” “dedi.
Bolat, Mısır Başbakanı Medbuli ile görüşmesinin verimli ve başarılı geçtiğini de belirterek, fuarın açılışında kendisinin ve Salih’in Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi’yi karşılayıp veda ettiğini belirtti. Bolat, Mısır hükümetine heyetine gösterdiği yoğun ilgiden dolayı şükranlarını ilettiğini söyledi.
Mısır halkının ve hükümetinin Türkiye ile daha yakın ve daha yüksek işbirliği istediğini belirten Bolat, Türk hükümeti ve halkının da işbirliğiyle bütünleşmek istediğini belirtti.
Bolat, sadece bu yıl Mısır’a 27 heyet gezisi düzenlediklerini, yılın geri kalanında ise 2 heyet programı bulunduğunu belirterek, şöyle konuştu:
“Türkiye ve Mısır, ekonomik ve ticari entegrasyon konusunda ne kadar güç birliği yaparsa, işbirliği yaparsa bölgemizde o kadar büyük bir yük altına gireceğiz. Bu güç birliği Ortadoğu ve Afrika’nın sorunlarının çözümünde son derece önemli olacaktır. Gazze’de akan kanın durdurulmasında çok değerli bir katalizör olabilir.” Bu güç birliğinin oynayacağı rol olacaktır. Afrika’nın birçok ülkesindeki ortak projeler de çok önemli, onları da tartıştık. Geleceğimiz açık, yolumuza devam etmeyi umuyoruz. Bu kapsamda Mısırlı mevkidaşı bakanlarımız ve Mısır Başbakanlarımızla yaptığımız görüşmelerde Türk firmalarının talep ettiği konuları dile getirdik. Bunlara çözüm bulacaklarını belirttiler, biz de çok memnun ayrıldık. ‘Bir çalışma grubuyla bu sorunların çözümüne katkı sağlayacağız.’ “Dediler. Bu cevap bizi çok sevindirdi. Çünkü burada iş yapmak isteyen çok sayıda Türk firması var. Onlara da müjdeyi verelim.”
“YERLİ PARA İLE TİCARETE DEVAM EDECEĞİZ”
Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Salih de iki ülke arasındaki ticaret hacmini 10 milyar dolardan 15 milyar dolara çıkarma hedefine dikkat çekti. İki ülke arasında 2007 yılında serbest ticaret anlaşması imzalandığını hatırlatan Salih, şu değerlendirmeyi yaptı:
“İki bakanlık olarak bu anlaşmayı genişletmek istiyoruz, hizmetler ve diğer branşları da kapsamaya çalışacağız. Hem Türk hem de Mısır tarafındaki özel şubelerin işbirliği çok değerli. Ticaretimizi yerel para birimiyle sürdürme ve yenileme konusunda mutabakata vardık. İki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalandı. Biz de bakanlıklar olarak ticaretimizin yerel para birimiyle sürdürülmesi konusunda mutabakata vardık.” “Bürokratik süreçleri azaltmak için çalışacağız.”
“İKİ ÜLKE ARASINDA ÖNEMLİ POTANSİYEL VAR”
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mustafa Gültepe de Türkiye ile Mısır arasındaki iş birliğinin geliştirilmesinin her iki ülkenin de yararına olacağına dikkat çekti. Kazan-kazan prensibi çerçevesinde yeni işbirliklerinin temellerini atmak için buradayız. Ülkelerimiz arasındaki ticareti geliştirecek koşullar mevcuttur. “Türkiye ile Mısır arasında hem mal hem de hizmet alanında ciddi bir potansiyel olduğuna inanıyoruz.”dedi.
Siyasi ilişkilerin normalleşmesinin ticaretteki olumlu sonuçlarını gördüklerini belirten Gültepe, önümüzdeki dönemde karşılıklı yatırımların daha da artmasını beklediklerini söyledi.
Gültepe, başta kimya, çelik, tekstil, elektronik ve makine olmak üzere birçok ürün grubunda Mısır’la ticaretin çok daha yukarılara taşınabileceğini belirterek, şöyle konuştu: “İlaç, kimya ve tekstil sektörlerinde büyük bir potansiyel olduğunu düşünüyorum. İnşallah önümüzdeki yıllarda hem mal hem de hizmet ticaretinde çok daha yüksek hacimlere ulaşacağız.”söz konusu.
Gültepe, başta Gazze’deki katliam olmak üzere savaşların bir an önce sona ermesini diliyor. “Atatürk’ün ‘Yurtta sulh, cihanda sulh’ idealinin bugünlerde gerçeğe dönüşmesine ihtiyacımız var.”Bu kelimeyi kullandı.
Mısır Sanayi Federasyonu (FEI) Başkanı Mohamed Zaki Al-Sewedy, her iki bakanlığın desteğini her zaman görmek istediklerini belirterek, şunları söyledi: “Biz sizin ortağınızız ve her zaman sizinle işbirliği yapmaya hazırız.”söz konusu.
Konuşmaların ardından Bolat ve Salih’in himayelerinde TİM ile Mısır Sanayi Federasyonu arasında mutabakat zaptı imzalandı. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası ayrıca Mısır Hazır Giyim ve Et Tekstil Sanayicileri Odası ve Mısır Mühendisler Odası ile bir niyet anlaşması daha imzaladı.
Toplantının ardından Türk ve Mısırlı işadamları ikili iş görüşmesi gerçekleştirdi.